rośliny

Choć za oknem ciągle szaro, mroźno lub biało i nie sposób doczekać się pierwszych oznak wiosny, sami możemy je sprowadzić do własnych domów, ciesząc się samodzielnie wyhodowanymi warzywami i ziołami. Choć rośliny uprawiane i pędzone zimą rosną wolniej, warto poczekać na efekty domowej uprawy. Poza smakiem, nieporównywalnym ze sklepowymi ziołami z doniczki, czeka nas również mnóstwo satysfakcji.  Doglądanie wzrostu sprawi także wielką frajdę najmłodszym członkom rodziny.

Przygotuj wysiew

W sklepie ogrodniczym warto poszukać doniczek do uprawy na parapecie oraz ziemi ogrodniczej.  Doniczki wielkością należy dostosować do wielkości roślin, które zamierzamy uprawiać.  Powinniśmy je ustawić najlepiej od strony południowej, w miejscu nasłonecznionym. Nie może to być jednak bezpośrednie sąsiedztwo kaloryfera, gdyż jego bliskość może powodować zbytnie przesuszenie. Należy też pamiętać o regularnym nawadnianiu doniczek, aby zapewnić roślinom warunki do kiełkowania i wzrostu.

Które rośliny wybrać?

Rzeżucha, a w zasadzie prawidłowo pieprzyca siewna to chyba najbardziej znana roślina, wysiewana w domu. W warunkach domowych można uprawiać ją przez cały rok. Nie wymaga wiele zachodu, a jej wysiew przynosi szybkie plony. Już po tygodniu możemy cieszyć się pysznym dodatkiem do sałatek i kanapek. Przygotowując podłoże, wystarczy zaopatrzyć się w waciki kosmetyczne lub watę i rozłożyć je równomiernie w płaskim naczyniu (np. na talerzu). Przed wysianiem nasiona warto zamoczyć w wodzie na 4-5 godzin, a następnie rozłożyć równomiernie na podłożu i pamiętać o regularnym podlewaniu – podłoże musi pozostawać wilgotne, jednak nie przelane.

Szczypiorek to kolejny lubiany dodatek do kanapek, surówek i domowych twarożków. W celu rozpoczęcia uprawy, w płytkim naczyniu wypełnionym ziemią należy zasadzić cebulę z widocznym pędem. W ziemi umieszczamy tylko dolną część rośliny. Około 2/3 cebuli pozostawiamy nad ziemią. Przy regularnym podlewaniu w warunkach pokojowych na efekty nie trzeba będzie długo czekać. Cienki szczypior uzyskamy z małej cebuli dymki, natomiast grubszy z dojrzałej cebuli.
Wysmukły szczypiorek o wyrazistym smaku można także z czosnku. Zasada uprawy jest dokładnie taka sama – należy pamiętać, że w tym przypadku każdy ząbek (bez obierania) umieszczamy osobno w ziemi, okrywając nią tylko dolną jego część.

Seler naciowy – tak, to możliwe! Zimą w sklepach z łatwością możemy zaopatrzyć się w seler naciowy z upraw ekologicznych. W celu wykorzystania go do uprawy domowej, korzeń należy odkroić na wysokości ok. 4 cm od spodu i umieścić w naczyniu z wodą tak, by część rośliny wystawała ponad jej powierzchnię. Po kilku dniach zacznie wypuszczać młode liście. W ten sposób seler naciowy możemy uprawiać przez pierwsze tygodnie. Następnie należy przesadzić go do doniczki. Jego walorami jest nie tylko smak i zawartość minerałów (fosfor, wapń, potas, żelazo, cynk). Działa pobudzająco na układ trawienia i zawiera tylko 7 kcal w 100g!!

W wodzie można także pędzić seler korzeniowy. W tym przypadku korzeń rośliny należy odciąć tak, by pozostawiony jego górny fragment miał ok.  3cm. Następnie umieszczamy go w płaskim naczyniu z wodą (np. w podstawku doniczki) tak, by górna część wystawała ponad jej powierzchnię i czekamy na efekty, ewentualnie uzupełniając delikatnie poziom wody w naczyniu.

Natka pietruszki to kolejny dodatek do sałatek i zup, drogocenny dla zdrowia (bogata w witaminę C), a jednocześnie prosty w uprawie. Korzeń pietruszki (najlepiej z widocznymi zawiązkami liści) należy umieścić w doniczce z ziemią i podlewać.  Po około 10-14 dniach będziemy mogli cieszyć się pierwszymi zielonymi listkami z naszej domowej uprawy.

W podobny sposób, jak natkę pietruszki można uprawiać również liście buraków ćwikłowych, wyhodowanych z zasadzonych w ziemi bulw buraka (wyglądają jak liście wiosennej botwinki), a także mniejsze bulwy selera korzeniowego. Z powodzeniem zastąpią sałatę w sałatkach i kanapkach oraz podniosą walory zup i domowych sałatek.

Nie tylko rośliny mogą być dla nas zdrowe, pamiętajmy też o owocach. O papai możecie przeczytać TUTAJ.

Zapraszamy na naszego Facebook’a.