Każdy ją zna. Najczęściej na własnej skórze mogliśmy odczuć jej parzące właściwości. Niejeden raz służyła za miecz podczas podwórkowych potyczek z przyjaciółmi, czy przeszkodziła w swobodnym spacerze po polanie. Roślina ta potrafi jednak dużo więcej. Jakie są zatem właściwości pokrzywy i do czego możemy ją wykorzystać?

  1. Sok z pokrzywy

Pokrzywa to wspaniałe źródło wielu witamin i minerałów, takich jak witamina: C, K, E, A, wapń, potas, żelazo, krzem czy miedź. Oprócz tego pokrzywa ma właściwości przeciwbakteryjne, antynowotworowe i przeciwbólowe. Obniża ciśnienie krwi i pomaga pokonać nadmierną potliwość.
Ważne!
Należy pamiętać, że profilaktycznie sok z pokrzywy można stosować w dziennej dawce nieprzekraczającej 10-20 ml (w przypadku anemii do 30 ml). Kuracja powinna trwać miesiąc, następnie należy zrobić przerwę. Przeciwwskazaniem do jego stosowania mogą być choroby nerek, czy niektóre schorzenia dróg rodnych, a także przyjmowanie leków moczopędnych lub rozrzedzających krew.

  1. Herbata z pokrzywy

Kolejny napój, tym razem podawany na ciepło. Picie herbaty z pokrzywy poprawia nasz metabolizm i ma pozytywny wpływ na organizm. Jest także bezpieczna dla kobiet w ciąży. Zawiera duże ilości wapnia i żelaza. Uzupełnia braki witaminy B i K. Oprócz tego działa moczopędnie, dzięki czemu możemy pozbyć się szkodliwych toksyn i chronić nasze drogi moczowe przed infekcjami. Dodatkowo niweluje objawy chorób reumatycznych.

  1. Składnik kosmetyczny

Zadaniem płukanki z pokrzywy jest odżywienie skóry głowy i samych włosów. Jest wykorzystywana w szamponach ziołowych przez wielu producentów preparatów do włosów. Płukankę przygotowuje się z suszu rośliny, aby osiągnąć najlepsze rezultaty warto stosować ją codziennie. Pokrzywa świetnie działa też na porost paznokci.

  1. Napar z pokrzywy

Z naparu możemy korzystać przemywając np. skórę twarzy. Pokrzywa pomaga oczyścić twarz, a dzięki właściwościom bakteriobójczym świetnie radzi sobie z trądzikiem. Warto wiedzieć, że redukuje wydzielanie sebum. Napar z pokrzywy odpręża nasz organizm, dzięki czemu łatwiej pokonać stres

  1. Działa antyalergicznie

Udowodniono, że minerały i witaminy, które znajdują się w pokrzywie łagodzą objawy alergii. Roślina działa podobnie do leków przeciwhistaminowych, tj. hamuje wydzielanie histaminy.  Szczególnie poleca się ją w przypadku alergicznego nieżytu nosa. Podczas przeprowadzanych na alergikach badań wykazano, że objawy ustępowały już po tygodniu stosowania.

  1. Dodatek w kuchni

Pokrzywa jest nie tylko zdrowa ale też… smaczna. Na jej bazie można przyrządzić m.in. zupę krem. Świetnym pomysłem jest również pesto z pokrzywy, które można podać np. do makaronu. Liście pokrzywy pasują też do lekkiej, wiosennej sałatki. Niektórzy wykorzystują je także do zdobienia ciast.

  1. Nalewka z pokrzywy

Z pokrzywy możemy stworzyć także alkohol. Taka nalewka zwiększa naszą odporność o także pomaga na zatrucia pokarmowe. Mimo prozdrowotnych właściwości nadal jest to alkohol, dlatego należy spożywać ją z umiarem 🙂