papaja

Niemal wszyscy mają czasem ochotę zjeść coś słodkiego. Sięgamy wówczas po przetworzone chemicznie produkty, takie jak batoniki czy żelki. Nie są zdrowe i powinniśmy pamiętać, aby nie spożywać zbyt dużej ilości sztucznych słodyczy. Świetnym zamiennikiem będą cytrusy, które oprócz słodkiego smaku niosą ze sobą wiele wartości odżywczych i prozdrowotnych. Najczęstszym wyborem są mandarynki czy pomarańcze. Co jednak zrobić, gdy nam się przejedzą? Idealnym wyborem będzie papaja, która mimo mniejszej popularności – w niczym nie ustępuje innym owocom.

Papaja, czyli melonowiec właściwy

Cytrus ma amerykańskie korzenie, a dziś uprawiany jest także w Europie Południowej.  Kochają go m.in. Hiszpanie. Jego smak i miąższ podbił serca i kubki smakowe mieszkańców tego kraju. Najczęściej wykorzystuje się go do drinków i deserów, które świetnie sprawdzają się w ciepłym, wakacyjnym klimacie. Smak to jednak nie wszystko. Papaja może zaoferować wiele dla naszego zdrowia.

Popularna w medycynie ludowej

Melonowiec już od dawna był wykorzystywany przy leczeniu problemów metabolicznych i nie tylko. Znachorzy używali go przy infekcjach układu moczowo-płciowego czy owrzodzeniach śluzówek. Nie bez przyczyny. Jak zbadali naukowcy – owoc zawiera papainę, czyli enzym, który korzystnie wpływa na metabolizm i karetonoidy, które są związkami wykazującymi działanie antynowotworowe. Papaja obfituje także w likopen, który jest przeciwutleniaczem walczącym z wolnymi rodnikami. Zapobiega stanom zapalnym i hamuje rozwój wielu chorób. Ponadto zmniejsza ryzyko zawału serca i wylewu krwi do mózgu.

Papaja na ratunek metabolizmu

Ciężkostrawna, wysokobiałkowa uczta dzięki papai może przestać być problemem. Wszystko dlatego, że papaina stymuluje trawienie białek. Owoc ułatwi spożywanie mięsnych dań i zniweluje ociężałość, którą powodują. Pomoże nam także pozbyć się dyskomfortu trawiennego i senności. Cytrus jest niezwykle ważny dla jelit, bo pozbywa się z nich toksyn likwidując przy tym wzdęcia i zaparcia. Dodatkowo jest idealny dla osób starających się o smukłą sylwetkę, bo przyspiesza spalanie tłuszczu.

Owoc dla oczu

Papai możemy zawdzięczać także ochronę oczu. Zawiera luteinę, a także zeaksantynę i kryptoksantynę. To związki chemiczne, które są na tyle silne, że obecne w diecie zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i innych chorób groźnych dla oczu. Warto więc włączyć owoc w swoją dietę. Możemy pokroić papaję w kostkę lub plastry i spożyć bez żadnych dodatków. Inna opcja to desery i sałatki, które można ubogacić jej miąższem. Zagwarantują dobry smak i porcję prozdrowotnych właściwości.

Na dobry metabolizm polecamy także czerwoną i czarną odmianę porzeczki, o której możecie przeczytać TUTAJ.