kokos

Kokos kojarzy nam się z rajskimi wyspami i tropikalnym klimatem. Słysząc o nim od razu wyobrażamy sobie wakacje w egzotycznym miejscu. Na szczęście nie musimy wybierać się w najbardziej odległe zakątki świata, aby go zdobyć. Znajdziemy go w zdecydowanej większości sklepów. Co może nam zaoferować?

Kokos – twardy z zewnątrz

Wiele osób rezygnuje z zakupienia tego tropikalnego owocu. Dlaczego? Ponieważ powszechnie uważa się, że ciężko będzie dostać się do jego wnętrza przez twardą skorupę. Faktycznie, dobranie się do środka powoduje trochę problemów, ale warto to zrobić. Wbrew pozorom kokosowa skóra jest dosyć cienka, bo tworzą ją jedynie brązowe włókna, a problematyczna część, czyli zdrewniała pestka znajduje się pod nimi. Dalej jest już tylko biały miąższ i woda kokosowa, czyli miejsce, do którego ostatecznie chcemy się dostać.

Wciąż niepopularny

W Polsce kokos nie jest jeszcze tak często wybieranym owocem. Szkoda, bo zawiera wiele składników odżywczych pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Szczególnie latem poleca się picie wody kokosowej w połączeniu z sokiem z zielonego ogórka – nie dość, że to smaczny i orzeźwiający napój to dodatkowo nawadnia i wychładza organizm. Oprócz tego zawiera liczne witaminy i błonnik, a także kwasy tłuszczowe mające działanie lecznicze.

Kokos – jakie ma znaczenie dla zdrowia?

Kokos jest wspaniałym wyborem dla osób, które chcą poprawić swoją odporność. Co jeszcze może zaoferować? Ma działanie bakteriobójcze, dlatego można nazwać go naturalnym antybiotykiem. Stymuluje także komórki mózgowe do pracy, stopuje rozwój choroby Parkinsona i Alzheimera. Ponadto wspomaga procesy metaboliczne i poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, korzystnie wpływa też na włosy, skórę i paznokcie. Może nam pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu i ciśnienia tętniczego krwi. Ochroni naszą jamę ustną przez drobnoustrojami i zahamuje próchnicę. Kokos ma więc cały wachlarz zalet. Mało który owoc mógłby poszczycić się równie szeroką gamą właściwości.

Wiórki kokosowe – hit czy kit?

Zdecydowanie popularniejsza od kokosa w Polsce jest jego pochodna, a konkretnie wiórki kokosowe. Są cenionym i lubianym dodatkiem do ciast i deserów. Jednak, jeśli się na nie decydujemy należy zwrócić uwagę na ich skład, ponieważ jeszcze do niedawna dodawany do nich dwutlenek siarki, który jest związkiem o silnych właściwościach przeciwutleniających. Jest toksyczny dla zdrowia.

Innym egzotycznym owocem, który może pomóc w rozmaitych dolegliwościach jest papaja. Możecie o niej przeczytać TUTAJ.