Kakao to często ulubiony przysmak dzieci i dorosłych na całym świecie. W końcu kubek gorącego napoju poprawia nastrój, zwłaszcza podczas chłodnych wieczorów. Jest słodkie, smaczne, a co najlepsze – jest zdrowe. Warto pamiętać, że spożycie nawet niewielkiej ilości smakołyku działa korzystnie na wzrok u młodych osób.

Przebadane kakao

Naukowcy z Uniwersytetu w Madrycie przeprowadzili badania, które dotyczyły jego leczniczego wpływu na wzrok. Obserwacjom zostały poddane flawonoidy (czyli grupa organicznych związków chemicznych, które występują w roślinach) zawarte w kakao. Dodatkowo zbadano antocyjany (naturalne barwniki), będące jednym ze składników owoców leśnych, takich jak maliny czy borówki.

W laboratorium przeprowadzono badania podczas trzech różnych wizyt, a podczas nich uczestnicy pili szklankę kakao (z dodatkiem mleka), samo mleko lub jedli mieszankę różnych owoców leśnych. Po 3 godzinach od konsumpcji badano poziom polifenoli w moczu. Wcześniej każdy z uczestników przeszedł badania wzroku i wypełnił ankietę, która dotyczyła nawyków żywieniowych.

Pyszny napój wyostrza umysł i wzrok

Naukowcy po otrzymaniu wyników, zgodnie stwierdzili, że po wypiciu szklanki kakao następowała istotna poprawa ostrości widzenia w świetle dziennym. Dodatkowo, organizm był bardziej skoncentrowany i sprawniej reagował na bodźce płynące ze wzroku. Pozostałe produkty nie wykazywały podobnego działania. Wzrok zbadano także w warunkach słabego oświetlenia, niestety w ciemności nie zauważono poprawy.

Według badaczy, korzystny wpływ kakao jest spowodowany flawonoidami i teobrominą (związek chemiczny z zawartością kofeiny). Obydwa składniki działają stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy.

Pijmy je nie tylko dla przyjemności i poprawy nastroju, ale przede wszystkim na zdrowie i dla polepszenia koncentracji. Może warto pomyśleć, czy nie zastąpić nim tradycyjnej filiżanki kawy. A co powiecie na kakao w wersji letniej – na zimno. A do tego garść słodkich truskawek, o ich zaletach przeczytacie TUTAJ.