Wątroba to największy gruczoł w organizmie człowieka. Bez niej nasz układ pokarmowy nie będzie prawidłowo funkcjonował. To dzięki niej nasza krew jest wolna od toksyn i innych szkodliwych produktów wynikających z przemiany materii.

Najważniejsze funkcje wątroby

Wątroba jest magazynem glikogenu, który odpowiada za magazynowanie energii wykorzystywanej przez organizm. Bierze udział w procesie metabolizmu substancji, które są wchłaniane do układu pokarmowego. Produkuje białka, w tym białka osocza. W przypadku niewydolności wątroby mogą wystąpić zaburzenia krzepnięcia krwi. Wątroba wytwarza również aminokwasy, które odpowiedzialne są za tworzenie białek w naszym organizmie. Jest odpowiedzialna za metabolizm tłuszczów, pozbywanie się toksyn z organizmu czy wytwarzanie niezbędnej w procesie trawienia żółci. Znajdują się w niej także komórki immunologiczne, wspierające organizm w walce ze zmianami chorobowymi, w tym z nowotworami.

Co niszczy wątrobę?

Z pewnością przyjmowanie leków, zwłaszcza kilku różnych substancji w jednym momencie. Szczególnie źle wpływa na wątrobę paracetamol, niezwykle popularny i obecny w wielu innych lekach, stosowanych m.in. w dolegliwości XXI wieku, czyli przy bólu głowy.

Nie od dziś wiadomo, że jednym z bardziej szkodliwych czynników jest alkohol. Uszkodzenie przebiega wówczas etapami. Najpierw pojawia się stłuszczenie wątroby, później jej zapalenie, a na końcu marskość. Wątrobę niszczy także zła dieta, która często w połączeniu z brakiem aktywności fizycznej powoduje otyłość i cukrzycę.

Objawy uszkodzonej wątroby

O ile przyczyn uszkodzenia wątroby może być wiele, o tyle objawy uszkodzenia są podobne w wielu schorzeniach. Mogą pojawić się bóle w prawej części nadbrzusza, wzdęcia, osłabienie, nudności, wymioty, brak apetytu, spadek masy ciała. Czasem mogą pojawić się także żółtaczka czy ginekomastia.

Asy dla wątroby

Chora wątroba to często wynik złych nawyków żywieniowych. Aby ją zregenerować i wesprzeć, należy zwrócić uwagę na posiłki i napoje, które spożywamy, a przede wszystkim ich skład. Potrawy powinny być lekkostrawne z ograniczoną ilością tłuszczu. Zamiast smażyć lub grillować, najlepiej je podgotować. Warto jeść częściej, a mniejsze porcje. Szczególnie ważne, aby wybierać świeże produkty. Przeterminowane, nawet o kilka dni, mogą już zawierać toksyny szkodliwe dla wątroby. Należy też ograniczyć spożycie alkoholu, kawy oraz mocnej herbaty. Polecamy również stosować dietę bogatą w białko, które przyczynia się do odbudowy wątroby. Dobrym źródłem  białka są ryby i chude mięso, zawierające ponadto cenne kwasy Omega 3.