Jajko jakie jest każdy widzi, ale warto znać także kilka złotych zasad, jak wybierać jajka i się z nimi obchodzić – wbrew pozorom nie tylko delikatnie 🙂

Przechowuj jajka w pojemniku

Przechowywanie jajek w wytłaczance, albo pojemniku sprawia, że tracą mniej wilgoci i nie przyjmują zapachu innych produktów z lodówki.

Posól rozbite jajko

Jeśli przypadkiem upuścisz jajko np. na podłogę nie zabieraj się za porządki mokrą szmatką – tylko utrudnisz sobie sprzątanie. Zamiast tego zasyp rozbite jajko garścią soli i pozostaw na kilka minut – potem z łatwością wyczyścisz powierzchnię papierowym ręcznikiem.

Czy kolor skorupki ma znaczenie?

Nie. Bez względu na to, czy jajko ma ciemną skorupkę czy niemal białą nie ma wpływu na jego smak. Kolor skorupki zależy od… razy kury, która je zniosła i nie ma wpływu na wartości odżywcze samego jajka.

Tonące jajko

Jeśli masz wątpliwości czy jajko jest świeże czy nie, włóż je do pojemnika z osoloną wodą. Jeśli zatonie – jest świeże, możesz je zjeść. Jeśli wypłynie na powierzchnie – lepiej się go pozbądź.

Łatwe obieranie

Zanim zaczniesz gotować jajko nakłuj jego szerszy koniec igłą – wbij ją na głębokość ok 1cm.Dzięki temu między błonę a białko dostanie się odrobina powietrza, co po ugotowaniu znacznie ułatwi obieranie jajka. Ten patent jest szczególnie przydatny, jeśli po ugotowaniu chcesz podać jajka w całości, równo pokrojone na połówki lub faszerowane.

Mrożone białko

Nie raz kuchenne przepisy wymagają od nas użycia samych żółtek. Co w tedy zrobić z białkiem? często wstawiamy je do lodówki „na potem”, a potem okazuje się, że białko wyschło i do niczego się nie nadaje. Dobrym patentem na niepotrzebne białka jest zamrożenie np. w foremkach na lód. Takie białko możemy potem wykorzystać np. do omletu czy ciasta (przed użyciem wyjmijcie je na noc do lodówki). Pamiętajcie jednak, że zamrożone wczęśniej białko nie pozwoli na ubicie piany tak puszystej jak świeże.

Ogrzej przed ubiciem

Oddzielić białko od żółtka najlepiej zaraz po wyjęciu jajek z lodówki. Natomiast planując ubijać piane na sztywno pamiętajmy, aby wyjąć jajka z lodówki 30 minut wcześniej – dzięki temu uzyskamy dużo więcej piany.