dieta

Diety bezmięsne na stałe zagościły już w świadomości konsumentów w Polsce. Dania wegańskie obowiązkowo pojawiają się w kartach menu w restauracjach, a pytania “które danie nie zawiera mięsa” już nikogo nie dziwi. Popularne cateringi pudełkowe także obowiązkowo oferują jedzenie przygotowywane wyłącznie z owoców i warzyw. Mimo popularności takiego sposobu odżywiania, wiele osób nadal obawia się niedoborów witamin, mikroelementów i białka. Czy jest to uzasadnione?

Dieta wegańska – najważniejsze zasady

W diecie wegańskiej, tak jak w innych rygorystycznych dietach łatwo doszukać się zarówno zalet, jak i wad. Ten rodzaj odżywiania oparty jest wyłącznie na produktach roślinnych,
a więc eliminuje takie produkty jak: mięso, jajka, mleko, produkty mleczne, ryby, owoce morza oraz miód. Wokół diety wegańskiej narosło wiele mitów. Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne opublikowało badania, z których wynika, że dieta wegańska jest zdrowa. Należy jednak pamiętać, że najważniejszym warunkiem, który musi być spełniony to jej prawidłowe zbilansowanie. Badania potwierdziły, że nie tylko zaspokaja zapotrzebowanie na składniki odżywcze, ale także może zapobiegać niektórym chorobom oraz pomagać w ich leczeniu. Korzyści, jakie niesie jedzenie wyłącznie roślinnie to:

– zmniejszone ryzyko chorób przewlekłych,
– niższa zapadalność na nowotwory,
– mniejsze ryzyko cukrzycy typu B,
– mniejsze ryzyko nadciśnienia tętniczego,
– niższe ciśnienie krwi,
– niższy poziom cholesterol LDL,
– niższe ryzyko śmierci wywołane chorobą niedokrwienną serca,
– organicznie otyłości – niższy wskaźnik BMI.

Dobroczynne efekty diety wegańskiej są też skutkiem zmniejszonego spożycia tłuszczów nasyconych w połączeniu ze zwiększonym spożyciem warzyw i owoców. Weganie zwykle też uważniej wybierają produkty spożywcze odrzucając te, zawierające konserwanty, sztuczne aromaty, czy barwniki.

Które produkty roślinne zawierają najwięcej białka

Jedzenie oparte wyłącznie na zbożach, owocach, warzywach i orzechach, może jednak powodować niedobory  pełnowartościowego białka, witaminy B12 i innych cennych substancji odżywczych. Aby nie dopuścić do tego, trzeba różnorodnie komponować posiłki
z przewagą produktów wysokobiałkowych takich jak:

  • produkty sojowe (tofu, mleko sojowe, itd.),
  • zboża (ryż, makarony, pełnoziarniste pieczywo),
  • rośliny strączkowe (fasolka, ciecierzyca, soczewica),
  • orzechy i nasiona (pestki dyni, sezam).

Należy mieć świadomość, że weganizmu – zdrowego i korzystnego dla ciała – trzeba się nauczyć. Warto, aby zmiana diety nie była gwałtowna, tylko przebiegała łagodnie, poprzez stopniowe zmiany w jadłospisie. Źle dobrane składniki mogą wiązać się
z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi m.in. niedoborem żelaza i witaminy B12. Przejście na weganizm trzeba dobrze przemyśleć. Aby prawidłowo i zdrowo prowadzić dietę wegetariańską, niezbędna jest wiedza na temat wartości odżywczych konkretnych produktów. Najlepszą metodą jest skomponowanie jadłospisu długoterminowego, co umożliwi przygotowanie różnorodnych dań i odpowiednie zaopatrzenie lodówki.

Rośliny na zdrowie

Podsumowując, dieta roślinna może być zdrowa i  pozytywnie wpływać na Twój organizm
i ogólne samopoczucie. Najważniejszym aspektem, o którym nie można zapomnieć to jej właściwe zbilansowanie. Osobom początkującym, które chcą ograniczyć jedzenie mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego zaleca się konsultację z dietetykiem, który pomoże skomponować pełnowartościowe, bogate w składniki odżywcze roślinne posiłki.

Jeśli interesujesz się zdrowym odżywianiem i chcesz dowiedzieć się które konserwanty
są najbardziej szkodliwe dla zdrowia – zapraszamy TUTAJ!

Odwiedź też nasz profil Facebook!