Bakłażan to jedno z tych wyjątkowych warzyw, które szczególnie zwracają naszą uwagę. Jego nietuzinkowy wygląd i dorodne kształty są miłe dla oka. Jednak oprócz ciekawego wyglądu może się poszczycić właściwościami zdrowotnymi. Przyjrzyjmy mu się bliżej.

Bakłażan to jedno z warzyw, które można rozmaicie łączyć z innymi smakami. Mając go swojej kuchni możemy dać się ponieść fantazji i wypróbować go w różnych wariantach. Najpopularniejszym i najbardziej lubianym przez Polaków rozwiązaniem jest bakłażan faszerowany kaszą gryczaną, warzywami i mięsem. Inni wykorzystują go po to, aby stworzyć sosy na jego bazie. Skupmy się jednak na jego korzystnych składnikach.

Kolor ma znaczenie

Ciemnofioletowy odcień warzywa oznacza, że jest idealny do walki z wolnymi rodnikami. Zawiera spore ilości antyoksydantów, które skutecznie likwidują wolne atomy tlenu. Ma właściwości oczyszczające, usuwa toksyny i zbędne produkty przemiany materii z organizmu. Dodatkowo – zapobiega procesowi przedwczesnego starzenia się komórek.

Bakłażan dla serca

Bakłażan to bardzo dobry wybór dla osób, które chcą dbać o swoje serce. Dzięki wysokiej zawartości potasu normuje tętno i ciśnienie krwi. W jego składzie znajdziemy flawonoidy i inne substancje, które wyrównują poziom cholesterolu we krwi. Oberżyna przeciwdziała przemianom miażdżycowym, a ponadto wspiera układ sercowo-naczyniowy.

Korzystny dla wagi

Chyba każdy, zwłaszcza latem, stara się utrzymać wymarzoną wagę. Szukamy rozmaitych sposobów, które nam w tym pomogą. I właśnie tu z pomocą przychodzi bakłażan. 😊 Ma wiele korzyści metabolicznych – mało kalorii i mnóstwo błonnika. Nie tylko wydłuża uczucie sytości, ale stymuluje też perystaltykę jelit. To właśnie dzięki błonnikowi jemy mniej i pozbywamy się z organizmu tego, co zbędne. Oberżynę poleca się także każdemu, kto cierpi na anemię, bo wysoka zawartość żelaza pomaga ją zwalczyć.

Bakłażan wspomaga pracę mózgu

Warzywo jest nie tylko smaczne. Oprócz wsparcia układu pokarmowego czy sercowo-naczyniowego wspiera też funkcjonowanie mózgu. Wpływa także korzystnie na kości i pracę oczu.

Czy bakłażan jest warzywem idealnym? Tak mogłoby się wydawać. Może być jednak szkodliwy dla osób, które zmagają się z problemami tarczycy, a zwłaszcza z chorobą Hashimoto. Dlaczego? Oberżyna należy do rodziny warzyw psiankowatych. Wszystkie rośliny z tej grupy są na czarnej liście produktów w diecie przy zaburzeniach tego gruczołu.

Szukasz więcej informacji o tanich i zdrowych produktach spożywczych? Przeczytaj nasz artykuł, który znajduje się TUTAJ.