Pandemia i towarzyszące jej obostrzenia to okres, w którym wiele osób musiało pracować zdalnie. Także uczniowie i studenci ze szkolnych ławek przenieśli się przed monitory. Początkowo wydawało się, że odpoczynek od pośpiechu, zgiełku w biurze i możliwość przestawienia budzika na późniejszą godzinę będą miłą odmianą. Odbiło się to jednak na ludzkim zdrowiu, a zwłaszcza oczach. Ekrany urządzeń elektronicznych, brak ruchu i zła dieta mogą bardzo źle wpłynąć na ludzki organizm. Są jednak na świecie owoce, którymi możemy go wzmocnić i ochronić się przynajmniej przed częścią negatywnych skutków, jakie niesie ze sobą praca zdalna. Jednym z nich jest agrest – jak może nam pomóc?

Agrest – ratunek dla oczu

Na agrest nie trzeba specjalnie wyczekiwać, pojawia się zwykle wtedy, gdy inne polskie owoce. Nie działa to niestety na jego korzyść, bo Polacy wybierają zamiast niego chociażby truskawki czy czereśnie. Warto więc mówić o jego pozytywnych właściwościach i przynajmniej w części włączyć go do swojej diety. Jako pierwsze podziękują mu przemęczone oczy. Owoc ten zawiera luteinę – ważny antyoksydant dla prawidłowej pracy wzroku. Mało owoców ma go w sobie tyle, co agrest. Najwięcej luteiny ma w sobie czerwona odmiana. Chroni plamkę żółtą przed zwyrodnieniem. Została okrzyknięta naturalnym filtrem, bo chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV, na które codziennie jesteśmy narażeni korzystając ze smartfonów, tabletów, komputerów i innych urządzeń elektronicznych. Oprócz tego przeciwdziała nowotworom, schorzeniom kardiologicznym i innym chorobom przewlekłym.

Poprawa metabolizmu

Agrest chowa w swoich rękawach wiele asów. W jego składzie znajdziemy m.in. błonnik i naturalne soki owocowe. Dzięki temu pobudza pracę jelit i pomaga uporać się z zaparciami, wzdęciami i resztą nieprzyjemnych dolegliwości. Ponadto są niskokaloryczne i cechują się niskim indeksem glikemicznym. Czyni to z agrestu idealny dodatek do diety odchudzającej i cukrzycowej.

Agrest usuwa toksyny

Roślina pomaga pozbyć się z organizmu szkodliwych związków. Jest to możliwe nie tylko dzięki wsparciu perystaltyki jelit, ale także moczopędnemu działaniu. Owoc ten charakteryzuje się odczynem alkaicznym. Korzystnie działa więc na równowagę kwasowo-zasadową.

Uspokaja nerwy

Roślina może zastąpić leki uspokajające. Jest obfita w magnez i witaminy z grupy B. Obydwa składniki bardzo korzystnie wpływają na działanie układu nerwowego. Pomogą się uspokoić, a przy okazji poprawią funkcje poznawcze: pamięć, myślenie i koncentrację.

Agrest jako kulinarny dodatek

Owoc można jeść nie tylko w sezonie. Warto przechować go w słoikach na chłodne, jesienno-zimowe wieczory. Można przetworzyć go na konfiturę, dżem, galaretkę, kompot, a nawet nalewkę. Oprócz tego może być dodawany do ciast.

Jeśli jesteście ciekawi, co jeszcze może wesprzeć wzrok i koncentrację – koniecznie przeczytajcie nasz artykuł, w którym poruszamy temat kakao. Znajdziecie go TUTAJ.