słoiki z ogórkami kiszonymi na zielonym tle

Obecnie powszechnie wiadomo, jak ważne jest zdrowe odżywianie dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Niestety zdrowa dieta często kojarzy się z nie tylko z wyrzeczeniami, lecz także z dużym kosztem. Dietetycy i influencerzy prezentują dania, które z pewnością są smaczne i zdrowe, lecz nietanie. Nie każdy z nas może pozwolić sobie na modną ostatnio dietę pudełkową lub jadłospis godny celebryty. Jak więc odżywiać się zdrowo i nie zbankrutować? Przeczytaj, zdrowo wiedzieć, co jeść z pożytkiem dla organizmu i portfela. 

1. Kasza gryczana

Kasza gryczana, szczególnie biała odmiana, czyli niepalona, to tanie i smaczne źródło cennych składników odżywczych. Wśród nich: błonnik, magnez, wapń, cynk, kwas foliowy, witaminy z grupy B. Kasza gryczana jest również doskonałym źródłem krzemu. Pierwiastek ten poprawia sprężystość i elastyczność skóry. Regularne spożywanie kaszy gryczanej wspomaga odporność i pracę jelit. Ponadto obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Kaszę gryczaną warto włączyć do jadłospisu również na diecie odchudzającej. Ma niski indeks glikemiczny i dużo błonnika, dlatego syci na długo. 

2. Soczewica

Soczewica zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka. Jest także źródłem potasu, kwasu foliowego czy taniny. Tanina zawarta w tym strączkowcu to związek, wykazujący działanie antynowotworowe. W soczewicy znajdziemy też witaminy A,B,C i K oraz żelazo i wapń. Dlatego soczewica uznawana jest za dobry substytut mięsa na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

3. Kiszonki

Wśród kiszonek największą popularnością cieszą się kapusta i ogórki. Zakisić jednak możemy wszystko: buraki, rzodkiewki, kalafior, a nawet cytryny. Kiszonki są bardzo bogate w bakterie mlekowe, które działają zbawiennie na układ trawienny. W dodatku kiszone warzywa obniżają poziom cukru we krwi, a przy tym dostarczają cenne enzymy i witaminy. Obecne w nich sole mineralne wzmacniają włosy i paznokcie.

4. Płatki owsiane

Płatki owsiane coraz częściej goszczą na polskich stołach. I słusznie! To rewelacyjne źródło błonnika, wapnia, cynku, żelaza i magnezu. Regulują pracę jelit i dodają energii na cały zmniejszają poziom złego cholesterolu. Warto sięgać po nieprzetworzone płatki, czyli górskie. Płatki górskie wymagają gotowania, jednak są zdrowsze dla naszego organizmu.  Regulują pracę jelit, dodają energii na cały dzień. Ponadto zmniejszają poziom złego cholesterolu.

5. Kefir

Kefir to powszechnie znany w Polsce fermentowany napój mleczny. Podobnie jak kiszonki usprawnia perystaltykę jelit. Zawiera mnóstwo pożytecznych bakterii fermentacji mlekowej. Kefir często określany jest mianem naturalnego antybiotyku, ponieważ wykazuje właściwości przeciwzapalne. Napój ten jest też bogatym źródłem witamin B i K.