Krótkie jesienne dni sprawiają, że słońca mamy jak na przysłowiowe lekarstwo. Jego niedobór w naszej strefie klimatycznej zdecydowanie nie sprzyja naszemu zdrowiu. Niestety niemal przez cały rok jesteśmy narażeni na  braki witaminy D – w końcu słońce jest jej najlepszym źródłem. Dlatego musimy zadbać o odpowiednie wsparcie naszego serca, kości i zębów, a także humoru (tak, witamina D pomaga zapobiegać depresji). Zdrowo wiedzieć, że w okresie jesienno-zimowym szczególnie warto zwrócić uwagę na odpowiednią suplementację i dietę. Które produkty wprowadzić do jadłospisu, aby naturalnie wzbogacić posiłek w witaminę D?

Tłuste ryby morskie

Takie ryby jak dorsz, halibut, łosoś, węgorz, śledź czy makrela doskonale urozmaicą dietę i wzbogacą ją zarówno w witaminę D, jak i białko. Także puszkowany tuńczyk i sardynki dobrze sprawdzą się w roli naturalnego suplementu. Równie wartościowym źródłem są oleje z rybich wątrób, czyli dobrze znany tran, szeroko dostępny w płynie lub kapsułkach. On też wzmocni również nasz układ odpornościowy, co jest szczególnie ważne w tym okresie.

Wątróbka

Kontrowersyjna wątróbka, choć dla wielu jest traumą z dzieciństwa, zawiera całkiem pokaźną porcję witaminy D. Jeśli chcecie uzupełnić dietę w żelazo, kwas foliowy czy cynk, to koniecznie po nią sięgnijcie. Spróbujcie odczarować swój kulinarny koszmar z dziecięcych lat jedną z aromatycznych potraw z wątróbką w roli głównej – w sieci aż roi się od przepisów!

Jajka

Nieodłączny element w wielu polskich kuchniach – uniwersalny składnik różnych dań, śniadaniowy niezbędnik. Najbogatsze w witaminę D są żółtka, czyli najbardziej kaloryczna, ale i najzdrowsza część jajka. Żółtka zawierają także cenne kwasy tłuszczowe omega-3 oraz lecytynę, regulującą poziom cholesterolu we krwi.

Ser

Długodojrzewający, pleśniowy, żółty – wybór serów mamy ogromny i bardzo dobrze! Ser zawiera, oprócz witaminy D, także witaminę A, witaminy z grupy B czy wapń. Poza tym możemy dodawać go w zależności od rodzaju i upodobań praktycznie do wszystkiego – od kanapki przez zapiekanką po sałatkę. Najwięcej witaminy D znajdziemy w serze szwajcarskim. Edam, cheddar czy camembert również są jej dobrym źródłem. Pamiętajmy, że ser ma wysoką wartość kaloryczna, dlatego kontrolujmy wielkość porcji, którą zjadamy.

Pieczarki

Na końcu naszej listy znajdują się pieczarki. Zawierają 1,9µg witaminy D, podczas gdy mleko krowie 3,2% UHT jedynie 0,03µg w 100g. Pieczarki, w odróżnieniu od pozostałych produktów na liście, są wartościowym źródłem składników odżywczych dla wegan. Warto więc wprowadzić je do diety nie tylko ze względu na ich walory smakowe – oprócz witaminy D zawierają również witaminy z grupy B i związki bioaktywne.